luni, 25 iunie 2012

Amazing Thailand – Uimitoarea Thailanda - Festivalul Visit Thailand 2012 - Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti"



Amazing Thailand – Uimitoarea Thailanda


             Regatul Thailandei sau Thailanda, aşa cum este cunoscută în România, este situată în centrul Peninsulei Indochina, în Asia de Sud-Est, învecinându-se cu Regatul Cambodgia la Est, Golful Thailandei şi Malaezia la Sud, Marea Andaman şi Myanmar la Vest.

           Teritoriul pe care este situată Thailanda, este locuit încă de acum 4000 de ani şi, asemenea celorlalte ţări din zona Asiei de Sud, cultura, istoria, artele şi gastronomia, au fost influenţate de cultura şi religia din India.

Clima Thailandei este tropicală, având trei anotimpuri distincte, un sezon cald (30 - 40 °C) si uscat din februarie-mai, un sezon musonic (25 - 35 °C) din iunie până în octombrie şi un sezon mai rece, uscat (18 - 25 °C) din noiembrie până în ianuarie.

          Culorile drapelului naţional sunt roşu, alb şi albastru, reprezentate în cinci benzi orizontale. Culorile semnifică unitatea unei naţiuni, puritatea religiei şi monarhia, monarhia thailandeză fiind considerată a fi elementul central, unificator şi stabilizator al naţiunii. Majestatea Sa Bhumibol Adulyadej este cel de-al nouălea rege al dinastiei Chakri şi, din 9 iunie 1946, de când a urcat pe tron, acesta are cea mai lungă domnie din istoria regilor acestei ţări fiind şi cel mai longeviv şef de stat din lume.

        Confecţionarea evantaielor din fâşii de bambus, pictura pe umbrele, ţesutul mătăsii, miniaturile thailandeze dar şi cultura florală, creaţii din zahăr modelat manual, deserturile tradiţionale faimoase în întreaga lume, precum şi cea mai importantă artă din Thailanda, arta sculpturii în fructe şi legume, fac ca această ţară să fie o destinaţie de vacanţă din ce în ce mai căutată. Învăţarea artei de a sculpta în fructe şi legume începe din momentul în care fetele sunt capabile să ţină un cuţit în mână, totul culminând cu şcolile în care se învaţă sculptura în materii vegetale ca subiect principal al cursurilor.

           Obiectele create de thailandezi, indiferent că sunt umbrele din bambus, obiecte din ceramică Benjarong, articole de îmbrăcăminte din celebra mătase thailandeză sau sculptură în lemn, toate debordează de lumină şi culoare, dragostea şi pasiunea depusă pentru realizarea lor.                    


Gusturile şi aromele Thailandei

          Denumită şi Ţara Zâmbetelor, Thailanda este locul în care pare că totul a fost creat de divinităţi pentru a fi de ajutor localnicilor, începând cu localizarea geografică şi terminând cu fructele şi legumele ce se regăsesc la masa de zi cu zi a thailandezilor.


Deserturi tradiţionale thailandeze


           Originea unora dintre deserturile thailandeze datează din secolul al XVII-lea, atunci când Marie Guimar, o doamnă jumătate portugheză, jumătate japoneză care s-a căsătorit cu Constantin Phaulkon, a introdus mai multe deserturi de origine portugheză în Siam.
În timpul şederii sale la palatul regal, ea a avut ocazia de a învăţa femeile thailandeze să gătească noi tipuri de deserturi, cu precădere deserturi din Portugalia, cu gălbenuş de ou  şi zahăr ca ingrediente principale – cum ar fithong yip, thong yot, thong foi, sankhaya si mo kaeng. Toate acestea au ramas dulciurile favorite ale thailandezilor până în zilele noastre.

           Pe lângă minunatele deserturi, thailandezii se pot lăuda cu un număr foarte mare de supe si feluri principale, preparate cu orez, pui, creveţi, porc sau vită. Legumele sunt la mare rang, constituind practic jumătate sau trei sferturi din ceea ce se găseşte în farfurie în momentul servirii.


Preparate thailandeze cu legume, peşte şi carne


         
            Bucătăria thailandeză este bazată pe principii simple si flexibile, permiţând realizarea unui singur fel de mâncare în zeci de variante. Astfel, vizitator fiind, vei fi surprins de diversitatea ingredientelor ce se regăsesc într-un singur preparat, afişat pe meniul restaurantelor.

            Majoritatea reţetelor au ca garnitură orezul thailandez, orez care se regăseşte în două variante, ca orez cu bobul lung sau ca tăiţei de orez. Printre ingredientele unui preparat regăsim creveţii, carnea de porc, carnea de pui sau carnea de vită, ceapa verde, galangalul, tamarindul, usturoiul, busuiocul „regal” thailandez şi murăturile, în general muguri de soia şi castraveţi muraţi.

            La fel ca în toată Asia şi în Thailanda mâncarea se pregăteşte în diferite moduri şi cu diferite adaosuri, inclusiv lapte de cocos, sos de soia sau sos de stridii, sos de peşte şi mult ardei chili, predominând reţetele „light” sau „uşoare”, realizate în general prin fierbere la abur sau sotate.

           Ingredientele pentru mâncărurile ce necesită prăjire sunt în general preparate în wok, o tigaie adâncă ce permite ingredientelor să se prăjească rapid şi uniform.
Mâncarea thailandeză este în general plină de culoare, aromă, textură, totul îmbinându-se într-o perfectă armonie.

(Alina-Ramona Anghel – Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”)


Tab Tim Krob - Castane de apă în sirop cu lapte de cocos rece

Ingrediente:

- 250 g castane de apă;
- 125 ml apă;
- 125 g făină de tapioca;
- 125 g zahăr tos:
- 125 ml apă de iasomie;
- 125 ml lapte de cocos;
- 5 căni cu apă clocotită;
- gheaţă; câteva picături de colorant alimentar.

- Pentru a obţine apa de iasomie, se pun câteva flori de iasomie într-un bol cu apă, se acoperă cu un capac şi se lasă peste noapte.
- Pentru a realiza siropul se fierbe zahărul cu apa de iasomie apoi se lasă la răcit.
- Castanele de apă se taie în bucăţele şi se înmoaie în 125 ml apă în care s-a pus colorantul alimentar. Se lasă cinci minute până îşi schimbă culoarea (se colorează în funcţie de colorantul alimentar) apoi se scot pe o farfurie.
- Făina de tapioca se pune pe o farfurie sau într-o pungă de plastic, se introduc castanele şi se amestecă până ce sunt acoperite bine cu făină. Se fierb castanele acoperite cu făină în apa clocotită iar când se ridică la suprafaţă se scot cu o spumieră şi se introduc în apă rece.
- În momentul servirii se pun castanele în boluri pentru desert, se adaugă siropul, laptele de cocos şi gheaţa. (pentru 2 porţii)
                                                                                  
                                              
Tom Yam Goong – Supă picantă de creveţi
Ingrediente:
- 2-3 creveţi mari, decorticaţi şi curăţaţi;
- o tulpină de lemongrass, tăiată în bucăţele de circa 5 centimetri lungime;
- câteva felii de galangal;
- 2 frunze de kaffir;
- 2 ardei chili;
- o linguriţă cu sos de peşte;
- o linguriţă cu suc de limetă;
- 375 ml supă de pui;
- o linguriţă cu pastă de creveţi;
- o lingură cu lemongrass taiat marunt.
Decor: jumătate de lingură cu frunze de coriandru.
Într-o oală se fierbe supa de pui, se adaugă capetele creveţilor, se lasă să fiarbă puţin apoi se scot cu o spumieră. Se adaugă lemongrass-ul bucăţele, frunzele de kaffir şi galangalul.
- Se pun creveţii, se acoperă oala cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic câteva minute. Se ia oala de pe foc, se condimentează cu sosul de peşte, sucul de lămâie, ardeii chili şi pasta de creveţi.
- În momentul servirii se decorează cu frunze de coriandru. (o porţie)

                                                 
Gai Phat Met Ma Muang Himmaphan – Pui Stir-fried cu nuci caju
Ingrediente:

- 150 g piept de pui dezosat, tăiat subţire;
- 2 linguri cu nuci caju prăjite în ulei până devin maronii deschis;
- jumătate de linguriţă cu usturoi tocat;
- două linguriţe cu sos de peşte (una pentru marinat şi una pentru condimentat);
- o lingură cu sos de soia negru dulce;
- doi ardei chili tăiaţi în fâşii subţiri;
- două cepe verzi tăiate în bucăţi de circa 2 centimetri lungime;
- 100 g ceapă uscată tăiată;
- o lingură cu ulei;
- 2 ardei chili copţi şi curăţaţi;
- jumătate de linguriţă cu zahăr;
- 2-3 linguri cu apă;
- puţină sare

Puiul se pune la marinat într-un bol cu o linguriţă cu sos de peşte şi jumătate de linguriţă cu sos de soia. Apoi se prăjeşte (stir-fry) până ce este pe jumătate gătit şi se scoate într-un bol. Se încinge uleiul într-un wok, se căleşte usturoiul pâne devine maroniu, de adaugă puiul şi ceapa tocată, se amestecă rapid apoi se condimentează cu sosul de peşte rămas, zahărul şi sare după gust. Se adaugă ardeii chili copţi şi ceapa verde şi se mai ţin puţin pe foc (dacă amestecul este prea uscat se adaugă puţină apă). Se adaugă nucile caju şi ardeii chili uscaţi şi se serveşte imediat. (o porţie)
  

Phat Kra Pow Moo Sab (or Gai Sab)- Pui sau porc tocat prăjit cu busuioc thailandez

Ingrediente:

-          150 g carne de porc sau de pui tocată ;
-          4-5 ardei chili tăiaţi mărunt ;
-          5-6 căţei de usturoi tocaţi mărunt ;
-          jumătate de linguriţă cu galangal tocat mărunt;
-          2 linguri cu ceapă feliată (opţional);
-          2 linguri cu ardei gras roşu sau verde feliat;
-          jumătate de cană cu frunze de busuioc verde thailandez;
-          1 linguriţă cu sos de peşte;
-          1 linguriţă cu sos de soia negru dulce;
-          2 linguriţe cu sos de stridii
-          1 linguriţă cu zahăr;
-          2 linguri cu ulei vegetal;
-          100 ml apă
Decor: un sfert de cană cu frunze de busuioc, prăjite până devin crocante.

Uleiul se încinge într-un wok, se adaugă ardeii chili, usturoiul şi galangalul. Se prăjeşte totul rapid până ce începe să miroasă a usturoi şi galangal apoi se adaugă carnea de porc sau de pui şi ceapa feliată. Se călesc 2-3 minute, se condimentează cu sosul de stridii, sosul de soia, sosul de peşte şi zahărul. Se căleşte totul încă câteva minute, adăugând apă dacă amestecul este prea uscat. Se ia wok-ul de pe foc, se adaugă ardeii graşi, busuiocul şi se amestecă. Se pune totul pe un platou, se decorează cu frunze de busuioc crocante şi se serveşte imediat. (o porţie)  
    
                                                                                                         
Gai Hor Bai Toey – Pacheţele de pui în frunze de pandan, prăjite
Ingrediente pentru pacheţele:
-          150 g file de pui tăiat în 8-9 bucăţi;
-          un vârf de linguriţă cu piper;
-          o linguriţă cu rădăcină de coriandru curăţată şi tocată;
-          o linguriţă cu usturoi tocat mărunt;
-          o lingurişă cu sos de soia negru dulce;
-          o linguriţă cu sos de stridii;
-          o linguriţă cu ulei de susan;
-          8-9 frunze de pandan spălate (pentru împachetat),
-          ulei pentru prăjit.
Ingrediente pentru sos:
-          o lingură cu zahăr de palmier;
-          o lingură cu suc de tamarind;
-          jumătate de linguriţă cu sos negru de soia dulce;
-          un sfert de linguriţă cu sare;
-          un sfert de linguriţă cu ghimbir tocat;
-          un sfert de linguriţă cu ulei de susan;
-          un sfert de linguriţă cu susan alb;
-          un sfert de linguriţă cu frunze de ceapă verde tocate.
Usturoiul, piperul, rădăcina de coriandru şi usturoiul se pun într-un mojar şi se pisează. Se pun apoi într-un bol împreună cu carnea de pui, se amestecă şi se lasă la marinat 20 de minute. Bucaţile de pui marinate se înfăşoară cu frunzele de pandan apoi se prăjesc în ulei încins la foc mediu, până ce puiul este gătit bine. Se scot pacheţelele cu o spumieră, se scurg de uleiul în exces şi se servesc cu sos.
Se pun toate ingredientele pentu sos într-o oală, se fierb la foc mic până ce sarea şi zahărul sunt dizolvate. Dacă sosul este prea gros se adaugă câteva picături de apă.
Se toarnă sosul peste pacheţele, se presară cu susanul alb şi ceapa verde şi se servesc imediat. (o porţie)
                                           

Poh Pia Pla - Pacheţele de primăvară cu umplutură de peşte
Ingrediente:
- un pachet foi de plăcintă pentru pacheţele de primăvară;
- 360 g carne de peşte alb fiert la abur ;
- 125 g ceapă albă sau roşie tocată mărunt ;
- 2 linguri cu usturoi tocat ;
- 2 linguriţe cu rădăcină de coriandru tocat;
- o lingură cu galangal tocat;
- jumătate de linguriţă cu piper alb;
- un sfert de cană cu zahăr de palmier;
- 2 linguri cu sos de peşte ;
- 3 linguri cu ulei ;
- sare;
- ulei pentru prăjit.

Într-un mojar se pune piperul alb, rădăcina de coriandru, galangalul şi usturoiul până se pisează bine şi se obţine un amestec omogen. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pune amestecul din mojar şi se căleşte până începe să degaje aromele ingredientelor. Se adaugă peştele şi ceapa tocată, se amestecă apoi se condimentează cu zahărul de palmier, sosul de peşte şi sare după gust.Se amestecă până se încorporează toate ingredientele, se ia tigaia de pe foc şi se lasă să se răcească.

Împachetarea:
- foile de plăcintă se decongelează la temperatura camerei apoi se taie în triunghiuri cu dimensiunea de 5 cm x 6 cm x 6cm fiecare (întodeauna se acoperă cu un şervet ca să nu se usuce foile ci să rămână malebile).
Se pune puţină compoziţie pe marginea mai lată a triunghiului de aluat. Se împăturesc ambele capete ale triunghiului apoi se rulează până se obţine un fitil. Capătul se udă în interior cu puţină apă sau albuş de ou apoi se presează pe fitil, ca să se lipească.
Se încinge ulei într-o cratiţă, se pun pacheţelele şi se prăjesc la foc mediu până devin aurii. Se scot cu o spumieră pe şerveţele absorbante apoi se servesc cu un sos dulce sau cu sos de chili.


Khao Niew Ma Muang – Orez lipicios cu mango
Ingrediente:
-          5-6 mango curăţaţi şi feliaţi;
-          2 căni cu orez lipicios înmuiat peste noapte sau 5-8 ore apoi scurs;
-          1 cană cu smântână de cocos;
-          1 linguriţă cu sare;
-          jumătate de cană cu zahăr
Topping: 3 linguri cu smântână de cocos şi puţină sare.
Într-o oală se fierb la foc mediu 3 linguri de smântână de cocos cu puţină sare apoi se lasă la răcit, fiind folosit sosul pentru topping.
Orezul înmuiat se pune într-un şervet curat şi se fierbe la abur 25-30 de minute. Zahărul se dizolvă în smântâna de cocos rămasă şi se fierbe la foc mic, adăugând puţină sare. Se pune orezul într-un bol, se toarnă treptat smântâna peste orez, se amestecă şi se acoperă cu un capac. Se lasă să stea 15 minute apoi se serveşte cu felii de mango. (5-6 porţii)

Satay (Moo, Gai or Nua)-Frigărui cu sos picant de alone (cu porc, pui sau vită)
Ingrediente:
-          150 g (porc, pui sau vită) file sau muşchi, tăiat subţire în 8-9 fâşii;
-          jumătate de linguriţă cu seminţe de coriandru prăjite;
-          jumătate de linguriţă cu seminţe de chimen prăjite;
-          jumătate de linguriţă cu usturoi tocat mărunt ;
-          jumătate de linguriţă cu pudră de curry ;
-          un vîrf de cuţit cu turmeric;
-          o linguriţă cu zahăr de palmier;
-          un sfert de cană cu frişcă de cocos;
-          o linguriţă cu ulei ;
-          2 linguri cu lapte de cocos (o lingură cu smântână de cocos + o lingură cu apă);
-          8-9 frigărui de lemn
Într-un mojar se pisează coriandrul cu chimenul, usturoiul, curry-ul, turmericul, zahărul, uleiul şi laptele de cocos. Se amestecă bine, se pun într-un bol cu smântâna de cocos şi carnea şi se marinează la rece peste noapte sau cel puţin 3 ore. Se pun fâşiile de carne pe frigăruile de lemn şi se frig pe grătarul încins, ungându-le din când în când cu marinata rămasă şi laptele de cocos.Când sunt gata se servesc cu sosul de alune picant şi cu salată de castraveţi.

Sos picant de alune
Ingrediente:
-          2 linguri cu alune prăjite nesărate;
-          1 lingură cu pastă de curry Massa Man
-          6 linguri cu smântână de cocos;
-          2 linguri cu sos de tamarind;
-          2 linguriţe cu zahăr de palmier;
-          puţină sare.
Alunele se macină până se obţine o pudră moale. Smântâna de cocos se pune la fiert într-o oală, se adaugă pasta de curry, se amestecă şi se fierbe până se îngroaşă puţin. Se adaugă restul ingredientelor şi se mai fierbe câteva minute. Dacă sosul este prea gros se adaugă puţină apă.

Salată de castraveţi
Ingrediente:
-          o lingură cu oţet alb;
-          o linguriţă cu zahăr tos;
-          puţină sare;
-          2 linguri cu castraveţi verzi feliaţi;
-          2 cepe albe feliate;
-          2 aredei chili tăiaţi subţire
Se amestecă toate ingredientele lichide într-un bol, se toarnă peste castraveţii feliaţi şi deasupra se pun ardeii chili. (8-9 frigărui)


Thai Rice Balls in Warm Coconut Milk, 'Bua Loi'- Biluţe de orez thailandeze în lapte de cocos cald
Ingrediente:
-          1 cană cu făină de orez glutinos;
-          10 picături de pastă de pandan amestecată cu jumătate de cană cu apă;
-          2 ½ căni şi jumătate de apă
-          2 ½ smântână de cocos;
-          ¾  cană zahăr de palmier;
-          ½ linguriţă cu sare;
-          3 ouă (opţional)
Într-un bol se amestecă făina de orez cu apa în care s-a dizolvat pandan-ul până se obţine un aluat omogen. Se împarte aluatul în biluţe mici, se trec prin făina rămasă şi se fierb în apă clocotită până se ridică la suprafaţă. Se scot cu o spumieră şi se introduc în apă rece apoi se scot într-un bol.
Într-un wok se pune smântâna de cocos cu zahărul de palmier, se fierbe apoi se adaugă biluţele fierte. Când amestecul începe să fiarbă din nou se opreşte focul.
Pentru topping: într-o oală se fierbe ½ cană de smântână de cocos cu puţină sare şi se lasă să se răcească puţin. Se servesc în boluri individuale, turnând deasupra puţin toppping. Dacă se serveşte cu ou fiert, se pune topping deasupra.


Cake Tor Lurng- Budincă de fasole mung galbenă
Ingrediente:

-          100 g zahăr;
-          170 ml lapte de cocos;
-          125 g fasole mung galbenă (înmuiată peste noapte);
-          2 ouă;
-          ½ linguriţă cu scorţişoară;
-          1 lingură cu făină de orez

Fasolea mung se fierbe 10-15 minute până se înmoaie apoi se pune într-un blender şi se pasează până devine ca o pastă. Se adaugă laptele de cocos, făina de orez, zahărul, scorţişoara, ouăle şi se mixează. Se tapetează un vas mic, se toarnă aluatul şi se coace 25 de minute la 180 grade Celsius.
Se verifică dacă este gata introducând în mijloc o scobitoare.

Khao man gai – Pui cu orez

Ingrediente:
-          350 g orez jasmine;
-          un  pui de un kilogram;
-          2 bucăţi rădăcini de coriandru ;
-          6 căni apă ;
-          o lingură cu usturoi tocat ;
-          o linguriţă cu sare;
-          ¼ cană cu ghimbir feliat;
-          o lingură cu ulei;
-          castravete verde rece feliat;
-          frunze de coriandru pentru decor.

Sos:
- 3 linguriţe cu boabe de soia galbenă în suc propriu;
- o linguriţă cu usturoi tocat;
- o linguriţă cu sos de soia;
- 2 linguriţe cu ghimbir tocat;
- 2 linguriţe cu zahăr brun;
- ¼ cană oţet alb;
- o linguriţă cu ardei chili

Peparare sos: se separă boabele de soia de suc şi se pun într-un bol. Se pasează până devin ca o pastă, se adaugă sucul în care au stat, usturoiul şi ghimbirul, zahărul şi oţetul. Se amestecă bine, se adaugă ardeii chili şi se păstrează la cald.

Puiul se fierbe 30-40 de minute în cele 5 căni cu apă împreună cu rădăcina de coriandru şi sarea. Când este gata se păstrează grăsimea iar puiul se curăţă de oase şi se taie bucăţele. Se încinge uleiul, se căleşte usturoiul, se adaugă orezul spălat şi se căleşte câteva minute, împreună cu ghimbirul şi puţină sare. Se amestecă, se pune într-o fierbatoare pentru orez sau se pune la abur în vasul special, adăugând puţin din supa rămasă ca să aibă cum să se umfle. Când este gata se scoate pe un platou, alături de carnea de pui, castravetele feliat şi frunzele de coriandru sau ca garnitură la supa rămasă.


Pad Thai Noodles-Pui cu legume şi tăiţei de orez

Ingrediente:
- 230 g tăiţei de orez;
- 1 ½ cană piept de pui tăiat mărunt;
- o linguriţă cu amidon ;
- 3 linguri sos de soia;
- 4 căţei de usturoi;
- 2 ardei chili;
- 3 căni cu muguri de soia;
- 3 cepe verzi;
- ½ cană coriandru verde;
- 1/3 cană alune tocate;
- ¼ cană supă de pui;
- 1/8 linguriţă piper alb;
- ulei pentru prăjit
Sos:
-          ¾ lingură cu pastă de tamarind dizolvată în ¼ cană cu apă caldă;
-          2 linguri cu sos de peşte;
-          1-3 linguriţe cu sos de chili sau ½ linguriţă cu fulgi de ardei chili
-          3 linguri cu zahăr tos.
Tăiţeii de orez se înmoaie în apă clocotită câteva minute, se trec prin apă rece apoi se pun într-o strecurătoare.

Sosul: se pun toate ingredientele într-un bol şi se amestecă.

Într-un bol mai mare se pune carnea de pui şi un sfert din sos, se amestecă şi se lasă să se marineze puţin carnea. Se încinge puţin ulei într-un wok, se pune usturoiul şi ardeiul chili, se prăjesc 30 de secunde apoi se adaugă puiul şi marinata. Se călesc 30 de secunde amestecând continuu, se adaugă treptat supă de pui, cât să se gătească carnea de pui, circa 5-8 minute. Se adaugă tăiţeii, restul de sos şi se continuă prăjirea, amestecând totul cu două beţişoare. Se adaugă mugurii de soia, piperul, sosul de peşte şi se continuă prăjirea încă un minut.
Se pune pe un platou, se presară coriandrul, alunele, ceapa verde şi se serveşte imediat.

(TEXTE DIN MAPA DE PRESA A EVENIMENTULUI)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu