miercuri, 28 septembrie 2011

Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Tomisului



Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" vă invită în perioada 29 septembrie – 13 noiembrie 2001 la expoziţia Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Tomisului.Vernisajul acesteia va avea loc joi, 29 septembrie 2011, ora 12.00, sala de expoziţii „Gheorghe Focşa”.


Expoziţia continuă programul Biserica - centru de spiritualitate al satului, anul acesta, a colaborat cu Arhiepiscopia Tomisului la realizarea proiectul Mărturii de artă şi cultură ortodoxă din Arhiepiscopia Tomisului.


Pentru susţinerea tematică a acestei expoziţii, în urma unei cercetări de teren a fondurilor eparhiale, timp de 30 de zile, au putut fi selecţionate 110 piese, provenite din 24 de localităţi. Acestea sunt cu precădere icoane, componente pictate ale iconostasului mare, sculptură în lemn, orfevrărie, textile pictate şi ţesute, cărţi. Involuntar, definirea după etnie a patrimoniului expoziţional respectă realitatea istorică; ea se poate raporta la componenta teritorială: predominant românească, grecească şi bulgărească. Situaţia istorică se reflectă, de asemenea, şi în cronologia acestora, printr-o mai bună reprezentativitate a lor în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în lipsa, în special, a orfevrăriei medievale.


Cărţile de cult au reuşit mai mult să aibă o bună reprezentare pentru sec. al XVIII şi începutul celui următor, situaţie explicabilă şi prin numărul şi diversitatea lor, venite de cele mai multe ori din tipografiile de la sud de Carpaţi.


Aceste motive, dar şi interesul cercetătorilor – în contradicţie cu cele exprimate faţă de componenta majoritară a expoziţiei – explică cartea ca un subiect preferat.


Se doreşte ca această expoziţie să incite, să determine investigaţii mult mai de amploare, în special pentru a putea fi cuprinse şi "cele care nu mai sunt în casa lor", spre a se adăuga acest – putem spune hiat – în fireasca ierarhie a valorilor ortodoxiei noastre din această zonă şi nu numai.


În primul rând, şi subliniat la final, trebuie să afirmăm faptul că fără solicitarea expresă a Înalt Preasfinţiei Sale, Înalt Preasfinţitul Dr. Teodosie, cel care a înviat eparhia, şansa cercetării şi punerii pe simeză a acestui fond expoziţional nu ar fi avut loc.


Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 29 septembrie – 13 noiembrie 2011, de miercuri până duminică, între orele 11.00 – 18.00.


Mai multe informaţii:


Biroul Relaţii Publice


Iulia Grumăzescu - muzeograf


021 317 91 03 / int. 143

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu