luni, 18 aprilie 2011

Salata cu macris si fasole rosie/Watercress salad with red beans



Piata abunda de verdeturi acum si mai ales legume, desi marea majoritate sunt aduse din alte tari. Oricat de patrioti am fi, tot atentam din cand in cand la o rosie sau un ardei adus din Turcia sau vreo portocala din Grecia. Foamea nu cunoaste frontiere si trebuie sa o impaci cumva. Mi-am zis ca ar fi pacat sa nu prepar macar la doua zile cate o salata cu ce gasesc de cumparat...sau am prin frigider. Astazi am avut urmatoarele ingrediente: macris, castravete verde, ridichi, fasole rosie la conserva, ceapa verde, seminte de susan crude, ardei capia si rosii.. Reteta? Urmeaza...dar mai intai trebuie sa lamuresc un aspect. De cand sunt eu constienta pe ce lume traiesc ( :)) ) stiu ca macrisul este rotund, precum frunza de nufar. Si sub aceasta denumire il stiu si cei care-l vand in piata. Cand am cautat pe net insa, macrisul este cunoscut ca....stevie, dragavei sau stevia creata. What? Deci...pana la urma, eu ce mananc?

Aici aveti cateva informatii , luate din doua surse:

macris in culturaPe nedrept neglijat in ultima perioada de consumatori si de cultivatori, macrisul ramane una din plantele legumicole valoroase atat prin calitatile sale culinare cat si pentru cele medicinale si pretentiile mici fata de clima si sol.

In Romania intalnim mai multe varietati, dintre care cele mai importante sunt Rumex acetossa (macrisul mare) care are valoare culinara si se cultiva, si Rumex acetosella (macrisul marunt sau macrisul iepurelui), Rumex crispus (dragavei, sau stevie creata), Rumex alpestris (macris ciobanesc) si Rumex scutatus utilizate indeosebi in medicina populara.

Intre macrisul cultivat si speciile spontane nu exista diferente mari in ceea ce priveste gustul sau continutul de nutrienti; frunzele macrisului contin fier, vitamine, si foarte mult acid oxalic, ceea ce ii confera un gust acru, astringent. Frunzele se prepara in acelasi mod ca si spanacul sau stevia, gustul caracteristic facandu-l potrivit pentru supe, borsuri, piureuri sau pentru a asorta in special preparatele de miel.

Un adevarat medicament pentru ficat

Radacina de macris are un gust dulce-acrisor si se foloseste in cure de detoxifiere si in tratamentul unor afectiuni ale ficatului. Preparatul se obtine prin macinarea radacinii si se consuma ca atare sau sub forma de decoct. Poate fi folosit si in tratamentul unor boli de piele si chiar al tumorilor maligne sau benigne. Trebuie precizat ca o cura dureaza in medie cateva luni.

Atentie! Datorita continutul ridicat de acid oxalic, macrisul este contraindicat persoanelor care sufera de reumatism sau de afectiuni renale.

Din punct de vedere botanic, este planta perena erbacee sexuat dioica, cu radacina pivotanta, fusiforma, frunzele de forma lanceolata, crestate la baza. Infloreste la sfarsitul lunii mai. Fructul este o nucula, in interior o singura saminta de culoare bruna inchis, cu forma triedica. Intr-un gram intra intre 900 - 1400 seminte. Facultatea germinativa (de 90%) se pastreaza foarte bine timp de 4 ani. Desi semintele incoltesc in doua zile, durata rasaririi este de 10 - 12 zile. (Gh. Valceanu, 1982)


http://www.gradinamea.ro/Macrisul_deopotriva_leguma_si_medicament_4850_550_1.html

 Si....

Macrisul - Iepurelui (Oxalis acetosella)
Imagine cu planta: Macrisul - Iepurelui (Oxalis acetosella)Descriere: Este denumit in limbajul popular si macris-de-padure, macrisul-caprei, macris-pasaresc, macris-trifoios, macrisul-cucului, pita-cucului, trifoiu-acru. Macrisul-iepurelui acopera solul pretutindeni in padurile noastre de foiase si conifere ca un covor de prunze de verde deschis, presarat cu flori albe, delicate. Privelistea sa este extem de placuta ochilor. Cind merg la cules de ciuperci, mi se intimpla uneroi sa ma aplec dupa o frunza si sa o maninc. Florile le adun in cantitati mici pentru un amestec de ceaiuri. Macrisul-ierpurelui nu se usuca, ci se itnrebuinteaza doar in stare proaspata. El inlatura pirozisul (arsurile la stomac) si tulburarile hepatice digestive usoare. Pentru aceste indispozitii, el se bea sub forma de ceai racit in prealabil, in portii de cite 2 cesti pe zi. Contra icterului, a nefritei, a eurptiilor cutanate si a viermilor, doza respectiva se bea calda. Medicina populara recomanda sucul proaspat stors pentru canerul incipient la stomac, tumorile si ulceratiile canceroase interne si externe. Sucul proaspat se obtine cu ajutorul storcatorului electric de uz casnic. Se iau 3-5 picaturi o data pe ora, diluate in apa sau ceai de plante. Pe ulceratiile canceroase externe sucul proaspat stors se unge direct. In parkinsonism (boala lui Parkinson), sucul se prescrie in doza de 3-5 picaturi pe ora, luate intr-o infuzie de coada-soricelului, iar extern se foloseste pentru frictionarea sirei spinarii. Diluarea se dozarea trebuie respectate cu strictete atit la cancere de stomac, ulceratii si tumori, cit si la boala lui Parkinson.

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/Macrisul%20-%20Iepurelui%20%28Oxalis%20acetosella%29.html

Oricum ar fi sau ar fi denumit, eu stiu ca e bun la gust, asa ca il foilosesc la salate de cate ori am ocazia. Reteta? Iaca:

Salata cu macris si fasole rosie

Ingrediente: 
  1. un castravete verde mic (sau jumatate din unul mare)
  2. 3 ridichi rosii
  3. o rosie mai mare
  4. un ardei capia
  5. 3 fire ceapa verde
  6. jumatate de conserva fasole rosie
  7. o legatura de macris (untisor)
  8. o lingura cu ulei de masline
  9. jumatate de lamaie
  10. o lingura cu seminte de susan
  11. sare
  12. piper

Castravetele si ridichile se spala, se taie in jumatati apoi felii subtiri si se pun intr-un bol. Se adauga rosia taiata cuburi sau felii mici, ardeiul capia taiat felii subtiri si ceapa verde taiata rondele. Se adauga fasolea rosie clatita si scursa de apa, macrisul curatat de codite (intra cam greu in gura o furculita plina de codite) si semintele de susan.Se toarna uleiul de masline, suc de lamaie dupa gust, sare si piper tot dupa gust. Se amesteca totul, se lasa cinci minute ca sa se imbine gusturile si se serveste dupa placere. Adica cu paine, branza sau mai stiu eu ce va place voua. Eu am servit-o simpla si a fost buna rau. Parol!

P.S: am prins acum cinci minute din emisiunea lui Jamie Oliver de pe TVR2 si traducatorul a spus despre macrisul meu ca se numeste creson. Asa ca am dat o cautare pe net si iaca, apare si sub nunele de creson. M-am linistit intr-o privinta: cate bordeie, atatea obiceie. O sa-l numesc eu in continuare macris si restul lumii cum i-o placea. Ok?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu