duminică, 11 decembrie 2011

Vin mascaţii la muzeu/ The man with the mask come to museum


Colindători, cete de mascaţi, cântece religioase, cântece populare, ateliere de sorcove şi podoabe pentru brad, vin fiert, cozonaci, colaci şi mere. Toate acestea şi multe altele le vom redescoperi la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”. Poarta marelui sat va fi deschisă spre a primi colindători, pentru a recrea atmosfera din satul românesc de altădată.
În perioada 9-11 decembrie 2011, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou – Florile dalbe.
Festivalul îşi deschide porţile publicului vizitator vineri, 9 decembrie, la ora 12:00, urmând ca la ora 17:30, la sala „Gheorghe Focşa”, să fie vernisată expoziţia de măşti populare din zona Moldovei, „Masca – de la ritual la spectacular”, care valorifică cercetările de teren întreprinse de-a lungul anilor, precum şi colecţiile muzeului. Expoziţia va putea fi vizitată până pe data de 15 ianuarie, de miercuri până duminică, între orele 9:00-17:00.
Pe perioada festivalului, la muzeu vor veni invitaţi de peste hotare, reprezentanţi de la muzee din Belgia, Italia şi Germania. Aceşti vor participa la workshopul Funcţiile măştii în Europa (rituri funerare, folclorice etc.). Salvgardarea tradiţiilor populare şi a folclorului, etapă a proiectului european IMMASK în care Muzeul Satului este implicat alături de alte patru muzee din ţările mai sus amintite, pentru o perioadă de 2 ani (2010-2012).
Este un eveniment foarte important pentru Muzeul Satului deoarece prin acesta România este recunoscută la nivel european pentru buna păstrare a tradiţiilor legate de jocurile cu măşti – elemente de patrimoniu imaterial care asigură identitatea unei naţiuni. Prin proiectul IMMASK, ţările implicate împărtăşesc aceste elemente şi experienţe în vederea observării similitudinilor la nivel european, rezultatele fiind diseminate prin publicarea unui catalog şi organizarea unei expoziţii în ţara-coordonator a proiectului – Belgia, evenimente ce vor avea loc în perioada mai-iunie 2012, informează specialiştii de la muzeu.
Muzeele participante sunt: Muzeul Internaţional al Carnavalului şi al Măştii, Binche (Belgia) – coordonatorul proiectului; Muzeul Măştii Mediteraneene, Mamaoiada (Italia, Sardinia); Muzeul Carnavalului din Bad Dürrheim, Germania;
Muzeul Internaţional al Măştii Amleto şi Donato Sartori, Abano Terme, Italia.
În acest proiect România va prezenta, printre altele, „Chipăruşul” şi alte rituri funerare. Se analizează practicile rituale şi credinţele ce aparţin contextului etnografic al cântecului şi jocului funerar. Pregătirea pentru „marea trecere” implică o serie de acte ritual-ceremoniale cu finalitate purificatoare şi apotropaică.
Un exemplu în acest sens este Chipăruşul, obicei ce conţine jocuri cu măşti în timpul priveghiului, cunoscut azi, chiar dacă nu se mai practică decât pentru reconstituirea ritului, la Nereju, în judeţul Vrancea.
Dacă la noi mai găsim aceste măşti prin colecţiile unor muzee, în alte părţi există muzee dedicate. De exemplu, Muzeul Măştii din Mamoiada, Italia, care se focusează pe mască şi forma acesteia, în diferite combinaţii de materiale: cele mai frecvente sunt din lemn, dar măştile zoomorfe, cu o formă ciudată, sunt confecţionate din blană de oaie, sunt împodobite cu tălănci şi alte dispozitive care scot un sunet puternic. Scopul (idee care se regăseşte şi la noi în anumite ritualuri): alungarea răului.
Oierii şi fermierii care deţineau aceste măşti au realizat puternica influenţă pe care o au acestea asupra destinului în anul agricol; în ciuda aspectului înspăimântător, vizita acestora era aşteptată şi bine întâmpinată cu mâncare şi băutură. Începând cu măştile tradiţionale – „Mamuthones” şi „Issohadores”, muzeul oferă o publicului posibilitatea de a vedea o expoziţie comparativă de măşti din diferite ţări din zona mediterană, ilustrând afinităţile şi similitudinile mai presus de diferenţe şi disparităţi.

Arta măştilor
Festivalul Florile Dalbe va oferi multe surprize: colinde, cântece de voie bună, produse tradiţionale. Dar cea mai interesantă parte a sa va fi, cu siguranţă, aducerea „mascaţilor”. Cete din diverse localităţi ale ţării care încearcă să păstreze (măcar pentru spectacol) ritualul cu măşti. Jocul caprei este adus de Ansamblul Cununiţa din Ilva Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud, Dracii din Săcel, judeţul Maramureş, Jocul Cerbulului şi al ursului va fi redat de ansamblul din Scobinţi, judeţul Iaşi.
Iar cei care vor să deprindă meşteşugul realizării măştilor populare vor putea participa la atelierul de creaţie de măşti populare „Cu mască... fără măşti!”.

Autor articol: CARMEN ANGHEL-DOBRE
10 decembrie 2011
Aparut in Jurnalul National: http://www.jurnalul.ro/arte-vizuale/vin-mascatii-la-muzeu-598781.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu