miercuri, 25 aprilie 2012

Salată și desert cu amarant



Amarant

Amarantul (stirul), ca și quinoa sau hrișca, nu este o cereală, dar pentru că se prepară într-un mod similar cerealelor este considerată a fi una. Amarantul este o plantă cu frunze și semințe comestibile. Frecvent, atunci când oamenii vorbesc despre amarant, se referă la semințele plantei.
Amarantul provine din America de Sud și există acolo de peste 5000 de ani, atât ca și cultură, dar și în sălbăticie. Aztecii, incașii și mayașii din Mezoamerica au descoperit proprietățile sale nutriționale și l-au inclus în dieta lor. Aztecii îl foloseau atât în alimentație, cât și în ceremoniile religioase. Când spaniolii au invadat America de Sud în jurul secolului al XV-lea, asocierea amarantului cu ritualurile aztece a dus la interzicerea lui. Cu toate acestea, planta a continuat să crească în sălbăticie sau să fie cultivată în secret de către localnici. Așa a ajuns să supraviețuiască și să fie redescoperită în zilele noastre.

Ce nutrienți conține amarantul?

Amarantul este foarte bogat în proteine (bogat în lizină – proteină de înaltă calitate, indispensabilă pentru refacerea țesuturilor și producerea de anticorpi), calciu, fibre, magneziu, fosfor, mangan și fier. Este o proteină completă, precum quinoa și conține toate cele 8 tipuri de aminoacizi. Este o sursă bună de acizi grași polinesaturați și conține vitamina E în cantități similare uleiului de măsline. De asemenea, amarantul este ușor de digerat și NU conține gluten.
Conținutul mare de proteine este dublat de coeficientul excepțional de asimilare în organismul uman a acestuia. Iată o comparație cu alte alimente din punctul de vedere al asimilării lor în organism:
Amarant 75%
Lapte de vacă 72%
Soia 68%
Orz 62%
Grâu 60%
Arahide 52%
Porumb 44%
Valori Nutritive (raportat la 100g):
Valoare energetică: 1565 kJ / 374 kcal
Proteine: 14,5g
Hidrați de carbon: 51g
Lipide: 6,5g
Amarantul conține numeroase minerale – fier, calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, zinc șivitamine - A, B1, B2, B3, B6, C, E, acid folic si folat.

Cum se păstrează amarantul?

Când achiziționați amarant, fie vrac sau ambalat, asigurați-vă că nu are urme ale depozitării într-un loc umed – pentru varianta ambalat, asigurați-vă că ambalajul este etanș. Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de făină, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Dacă, de exemplu, este foarte cald în locuință (pe timpul temperaturilor extreme de vara), atunci se poate depozita în frigider (indicat mai ales pentru făină).
Beneficiile consumului de stevie

Beneficiile consumului de ştevie

Ştevia este o planta care apare la inceputul primaverii si nu trebuie sa lipseasca dintr-o alimentatie sanatoasa. Este de mare ajutor persoanelor care sufera de diabet deoarece stabilizeaza nivelul de zahar din sange. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru organism si intareste sistemul imunitar.

Ce este ştevia?
Ştevia este o planta perena care apare la inceputul primaverii. Este un indulcitor natural care poate inlocui cu succes zaharul. Este folosita in intreaga lume ca substitut al zaharului in tratarea a numeroase afectiuni. Frunzele de stevie se consuma proaspete sau uscate. (de meţionat că este vorba destre stevia, un tip de ştevie dulce şi nu ştevia care se găseşte la noi prin pieţe).

Ce contine ştevia



Stevia contine fitonutrienti, minerale, vitamine si uleiuri volatile care ofera acestei plante numeroase proprietati nutritive si medicinale. Extractul dulce de stevie este folosit cu succes in numeroase alimente si bauturi.

Beneficiile şteviei



Numeroase studii arata ca stevia este benefica in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni. Are proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive.


Este benefica pentru tratarea uneor afectiuni precum hipertensiune, diabet, oboseala, indigestie, deranjamente stomacale, arsuri, slabire, gripa, raceala, gingivita, carii dentare, matreata, osteoporoza, candida, infectii, dermatita sau riduri.

Imbunatateste nivelul de energie, intareste sistemul imunitar si stimuleaza activitatea mentala.

Pentru ce sa folosesti stevia



Matreata si sanatatea parului. Concentratul de stevie este benefic pentru tratarea matretii, a scalpului uscat si a parului uscat si subtire. Dupa folosirea steviei, parul devine mai rezistent si se regenereaza mult mai repede. Pentru rezultate bune, amesteca samponul tau obisnuit cu extract de stevie si spala parul. Clateste apoi cu ceai de stevie.


Diabet. Stevia stabilizeaza nivelul de zahar din sange, mareste rezistenta la insulina si stimuleaza productia de insulina. Descurajeaza absorbtia glucozei in sange, stimuleaza functia pancreasului si inhiba candida, o infectie care se dezvolta in special in mediile dulci. Ceaiul de stevie inhiba pofta de dulciuri si alimente grase si este benefic pentru persoanele cu hiperglicemie. Stevia poate fi folosita ca inlocuitor al zaharului.


Gingivita. Proprietatile antibacteriene ale steviei sunt benefice pentru tratarea gingivitei, cariilor dentare si abceselor bucale. Inhiba dezvoltarea organismelor infectioase din cavitatea bucala si imbunatatea sanatatea danturii.


Indigestie. Ceaiul de stevie previne si trateaza indigestia si deranjamentele stomacale, arsurile si imbunatateste functia gastrointestinala. Aceste ceai trebuie consumat dupa fiecare masa.


Hipertensiune. Stevia reduce tensiunea arteriala si stabilizeaza circulatia sangelui. Este indicat sa consumi doua cani de ceai de stevie zilnic.


Osteoporoza. Stevia ajuta la absrobtia calciului si reduce astfel riscul de oseoporoza. Imbunatateste si densitatea osoasa.


Riduri. Datorita proprietatilor antioxidante, antibacteriene si antiseptice, stevia este benefica in tratarea si prevenirea ridurilor, dermatitei, eczemelor, acneei si altor probleme ale pielii.


 http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/beneficiile-consumului-de-stevie-165277.html#ixzz1t7oYBnX2


Ce am preparat eu din amarant şi ştevie


Departe de mine gândul că poate cineva se va lua după mine vreodată și va mânca cum mănânc sau doar cât mănânc eu. Fiecare are organismul si și fiecare organism în parte știe câtă hrană are nevoie. Momentan, organismul meu cere cam multe dar îi dau treptat, să nu se învețe la prostii :)).
De obicei, după ce sună ceasul de la telefon pe la ora 6.00, mai stau în pat câteva minute...multe sau puține, în funcție de cât de obosită mă simt. Pot să stau și o oră...atunci simt că am nevoie să arunce cineva o găleată de apă rece peste mine sau, eventual, să-mi introducă pe venă ceva de trezit...eventual niște fier, căci din cauza lipsei lui mă simt așa. Bine...mă simțeam. De când am eliminat una-alta, adică carne, ouă, pește și lactate (nu %, recunosc, încă duc tratative cu al meu corp să le zică pa și pusi), mă simt muuuuult mai vioaie.
Astfel că azi dimineață, după ce a sunat ceasul, am zis să mai stau puțin sub plapumă, ca de obicei. Dar, îmi ziceam într-una să ma ridic din pat și să îmi pregătesc ceva de papa de luat la muncă. Cum timpul era destul de scurt, mi-am fiert niște amarant. Nu era el prea mult dar am zis că pot să fac și salată și desert. Așa că....iaca rețetele.

Salată de amarant cu ștevie

Ingrediente:
  •  jumătate de ceașcă de amarant, 
  • 5-6 frunze de ștevie, 
  • un morcov, 
  • o lingură cu semințe de floarea soarelui, 
  • o linguriță cu semințe de susan, 
  • o linguriță cu semințe de in, 
  • jumătate de avocado, 
  • sare, piper, boia, 
  • ulei de nucă și oțet balsamic.
Am fiert amarantul cu sare și piper, l-am amestecat cu morcovul dat prin răzătoarea cu ochiuri mari, avocado tăiat cubulețe și ștevia tăiată mărunt. Separat am amestecat ulei de nuci, oțet balsamic, sare, piper, boia și oregano după gust apoi am turnat peste ingredientele din bol și am amestecat, presărând și semințele. Am amestecat și...am servit. Bună salata, repetir curând.



Desert cu amarant și semințe

Ingrediente:
  • jumătate de ceașcă cu amarant,
  • o lingură cu stafide, 
  • o lingură semințe de floarea soafrelui,
  • o linguriță semințe de susan,
  • 3 mieji de nucă,
  • 3-4 picături de stevia.
  • puțină sare.
Am fiert amarantul cu sare, l-am scurs, l-am amestecat cu semințele, stevia, nucile tăiate mărunt și stafidele. Am servit și...repetir și asta.


De precizat că aceste două minunate mâncăruri le-am servit la muncă, pe la ora 13.00.
Dimineață am mâncat un măr, jumătate de portocală şi un amestec din semințe de floarea soarelui, seminţe de susan, curmale, stafide, nuci și merișor. Însumate...cam o lingură.
Pe seară am servit pastele rămase ieri cu sosul de spanac și mazăre.

La cum m-a bătut vântul azi, căci am fost în sfârșit să-mi iau diploma de fotograf (!!!!!), acum mi-e somn. Așa că...am vaga dar certa impresie că mă voi retrage în al meu bârlog. Ce voi mai mânca mâine la prânz? Cred că tot salată din cea făcută azi și tot același desert (nu puteam să mânânc totul căci a ieșit destul de mult). Dimineață am programată o banană și un măr...văd eu pe care îl execut întâi.
Per total, a fost o zi frumoasă și ....gustoasă!

3 comentarii:

  1. super .in sfarsit gasesc altfel de reteta cu amarant decat budinca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că te bucuri :)). Şi eu am aceeaşi problemă la unele reţete...nu găsesc decât dulciuri sau budinci sau...în general vorbesc, la diverse ingrediente.

      Ștergere
  2. Inteleg ca ambele retete sunt cu seminte de amarant, dar cu frunze ati incercat ceva?

    RăspundețiȘtergere